corona: uitstel van betaling belastingdienst en betalingsonmacht

update 10 juni 2020: U kunt de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Zie voor meer informatie tevens: betalingsproblemen door het coronavirus. Als u belastinguitstel wenst, dient u de betreffende aangifte in, doch u betaald deze niet. Nadien ontvangt u een naheffingsaanslag van de Belastingdienst, waarop u uitstel aanvraagt. U stuurt dan een brief naar de Belastingdienst, in deze brief vraagt u om uitstel van betaling waarin u aangeeft dat u door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. U kunt sinds 2 april 2020 ook online uitstel belastingbetaling voor 3 maanden aanvragen bij de Belastingdienst. Nadat de Belastingdienst het verzoek heeft ontvangen, stopt de Belastingdienst met invorderingsmaatregelen. U krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoeft u niet te betalen. Indien u voor een periode langer dan 3 maanden uitstel nodig heeft, dan dient u aanvullende informatie mee te sturen en eventueel een verklaring van een deskundige.

Het ministerie van Financiën heeft op 7 april 2020 besloten dat een aparte melding van betalingsonmacht niet meer nodig is. U hoeft deze melding niet meer afzonderlijk te doen als u om uitstel van betaling in verband met corona gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt. Dit geldt voor zowel de al verstreken als voor de toekomstige tijdvakken.