Kilometeradministratie

Is uw kilometeradministratie onvolledig en onnauwkeurig, dan kan de Belastingdienst u een vergrijpboete van 100% opleggen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft laten weten dat hij deze hogere boete wil blijven handhaven, ondanks een recente uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Bij de aanwezigheid van grove schuld kan de inspecteur u een boete opleggen van 25%. Er geldt echter een hogere vergrijpboete als de bijtelling voor het privégebruik van de auto ten onrechte niet heeft plaatsgevonden. Is dat dan ook nog het gevolg van grove schuld dan geldt er een vergrijpboete van 40%. Bij opzet kan dit percentage zelfs oplopen tot 80%. Is er sprake van een onjuiste of onvolledige kilometeradministratie, dan mag de Belastingdienst u zelfs een boete van 100% opleggen. Het is aan de inspecteur om te bepalen of de boete in een bepaalde situatie passend en geboden is.