Overgangsperiode SEPA

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel aangenomen om de overgangsperiode naar SEPA (Single Euro Payments Area) met zes maanden te verlengen. Dat moet problemen met het betalingsverkeer voorkomen. De formele deadline van 1 februari 2014 blijft staan, maar de extra overgangsperiode betekent dat betalingen die niet aan het SEPA-formaat voldoen nog tot 1 augustus van dit jaar kunnen worden geaccepteerd. Eurocommissaris Barnier (Interne markt) zegt dat de Commissie de maatregel heeft genomen omdat de overgang naar SEPA niet snel genoeg is verlopen. MKB-Nederland en VNO-NCW meldde eerder deze week dat zo’n 60.000 tot 80.000 Nederlandse bedrijven nog niet klaar zijn voor IBAN, het langere bankrekeningnummer dat onderdeel is van SEPA. De overgangsperiode zal na 1 augustus niet nogmaals verlengd worden, aldus Barnier.